Suriye PKK'sı: Silahlarımızı teslim etmeyeceğiz
Suriye PKK'sı: Silahlarımızı teslim etmeyeceğiz
Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG/SDG, Suriye'de devam eden gerginlikleri bahane ederek, "Mevcut şartlar altında şu anda silahlarımızı teslim etmemiz imkansız." dedi.
Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG/SDG, Suriye'de devam eden gerginlikleri bahane ederek, "Mevcut şartlar altında şu anda silahlarımızı teslim etmemiz imkansız." dedi.
Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG/SDG, şu anda mevcut şartlar altında silahlarını teslim etmeyeceğini açıkladı. SDG Sözcüsü, örgüte yakın sitelere yaptığı açıklamada, "Suriye'de devam eden gerginlikler, yüksek şiddet seviyesi ve IŞİD tehdidi ışığında güçlerimizin silahlarını teslim etmesi mümkün değil." dedi.
"Savaştan yana değiliz ama halkımızı korumaya devam edeceğiz." diyen Sözcü, anayasal şartlar sağlanıp anlaşma yapıldığı takdirde Suriye ordusuna katılmayı reddetmediklerini söyledi.
SDG ELEBAŞINDAN KABUL EDİLEMEZ İSTEK
YPG/SDG'nin başındaki terörist Ferhat Abdi Şahin ise, Alman basınına, "Suriye Devlet Başkanı ile varılan anlaşmanın uygulanması halinde, güçlerimizin silah bırakmasına gerek olmayacak. Çünkü otomatik olarak Suriye ordusunun bir parçası haline geleceğiz ve Kuzeydoğu Suriye'yi koruma sorumluluğu Suriye ordusuna devredilmiş olacak. Dolayısıyla şimdi ya da gelecekte silah bırakmaya gerek yok." ifadelerini kullandı.
Ancak yeni Suriye yönetimi, bu öneriye karşı çıkıyor. Şara hükümeti, SDG'nin toplu halde bir birim olarak orduya katılmasını istemiyor. Bunun ileride sorun yaratacağını düşünüyor. Bu sebepten ötürü de Şam ile SDG arasında Mart ayında varılan anlaşma bir türlü ilerletilemedi ve sahada uygulanamadı. ABD ve Türkiye de bu konuda Suriye hükümetini destekliyor.
ABD, SDG'Yİ UYARDI; TÜRKİYE VE ABD , SDG'YE 30 GÜN SÜRE VERDİ
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ise, bu ay yaptığı açıklamalarda, Washington'un SDG'nin özyönetim taleplerini reddettiğini ve tek ordu, tek devlet ve tek halktan oluşan birleşik bir Suriye'yi desteklediğini ifade etmişti. Barrack, SDG'yi Şam ile bir anlaşmaya varılamaması halinde başka alternatiflerin ortaya çıkabileceği konusunda uyarmıştı.
ABD ve Türkiye'nin, SDG'ye, "Suriye hükümetiyle bütünleşmeyi tamamlamaları için 30 günlük bir süre tanıdığı" iddia edilmişti. Middle East Eye'a (MEE) konuşan yetkili, "SDG'ye tüm silahlı birimlerinin Suriye ordusuna entegre edilmeyeceği söylendi. Entegrasyon dışında kalan birimler silahsızlandırılacak ve genel kontrol Suriye hükümetinde kalacak." demişti.
8 MADDEDE UZLAŞILMIŞTI
Suriye hükümeti ve SDG arasında yapılan anlaşmada 8 maddede uzlaşı sağlanmıştı.
Anlaşmanın maddeleri şöyle sıralanmıştı:
- Tüm Suriyelilerin dini ve etnik kökenlerine bakılmaksızın liyakate dayalı temsil ve siyasi katılım haklarının sağlanması,
- Kürt toplumunun Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olarak tanınması ve anayasal hakların garanti altına alınması,
- Suriye topraklarının tamamında ateşkesin sağlanması,
- Sınır kapılarında, havaalanlarında, petrol ve doğal gaz dahil olmak üzere Kuzeydoğu Suriye'deki tüm sivil ve askerlerin devlet yönetimi altına girmesi,
- Tüm Suriyeli mültecilerin ülkelerine, evlerine dönüşlerinin sağlanması ve Suriye devleti tarafından korunmalarının temin edilmesi,
- Suriye devletinin Esed ailesinin iktidarını koruma ve devletin güvenliğini ve birliğini tehdit eden tüm unsurlarla mücadelede desteklenmesi,
- Bölünme çağrılarının, nefret söylemlerinin ve Suriye toplumunun tüm bileşenleri arasında fitne çıkarmaya yönelik girişimlerin reddedilmesi,
- Yürütme komitelerinin, bu anlaşmanın uygulanmasını mevcut yılın sonunu aşmayacak şekilde gerçekleştirmek için çalışması ve çaba göstermesi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.